Moden indenfor de seneste 100 år

Mode dækker jo mange felter af vores hverdag, men den skifter år for år.  Modebranchen gør sit for at moden skifter hvert år, således der kan sælges nye produkter. Hvert årti har dog sin egen tendens, og her kan man se, hvorledes moden har svinget gennem de sidste mange år. Selve artiklen er fra aniston.dk og vi har her suppleret med billeder fra de forskellige årtiers mode.

Det forrige århundrede præger sæsonens mode

 

Denne sæson er inden for modens verden dybt inspireret af historien og dens legendariske årtier. I denne sæson domineres modebilledet af både de legendariske efterkrigstids årtier (1940’erne og 1950’erne), 1960’erne, 1970’erne og1990’erne.

 

1940’erne og 1950’erne

Selvom 1940’erne og 1950’erne officielt set er to separate årtier, er det set i modehistoriens perspektiv et og samme årti stilmæssigt. 1950’ernes mode så nemlig dagens lys for første gang allerede i 1947, da den franske modeskaber Christian Dior lancerede sin første kollektion i eget navn: Ligne Corolle, som pressen døbte “New Look”. New Look kollektionen blev, sammen med Coco Chanels efterkrigstidskollektioner, sidenhen legendarisk og synonym med efterkrigstidens ladylike-mode, som dominerede i hele to årtier. 1940’erne og 1950’ernes modebillede var efter krigen i 1947 domineret af det eksklusive og feminine ladylike-look, som havde fokus på taljen og afrundede og bløde skuldre. Key items var pencil skirts eller full skirts, som bestod af metervise af eksklusivt stof og masser af vidde, små, korte og feminine jakker, der omsluttede taljen og ofte var pyntet med lommer eller Peplum-detaljen. Denne sæson byder både på Christian Diors eksklusive version af 1940’erne og 1950’ernes ladylike med et visuelt minimalt taljemål og peplum-detaljen samt Coco Chanels mere afslappede og komfortable udgave med knap så stramme pencil skirts, den ikoniske Chanel suit jakke eller casual jumper. Hold øje med mærker som French Connection, Asos.com, Cos, Edith & Ella og By Malene Birger, som er dybt inspireret af dette årti i denne sæson.

 

1960’erne

1960’erne var et epokegørende årti i modehistorien, fyldt med forandringer og nyt liv i mode-billedet. Beklædning blev ikke længere delt op i begreber som “formel” og “afslappet”, flere nye stilarter som bl.a. Mod, Rumalderlook kom til verden, modens hovedstad skiftede for en stund fra at være Paris til at være London, og modellen Twiggy, med den karakteristiske korte frisure, drengede look og store dådyr øjne, blev hurtigt årtiets stilikon og sidenhen synonym med 1960’ernes mode, som var både feminin og girly. Det forrige årtis feminine og detaljerede kjoler var stadig en del af modebilledet, men blev domineret af 1960’ernes A-formede og knap så taljerede modeller, som, i modsætning til tidligere årtiers versioner, var lårkorte og oftest tilføjet 1960’ernes iøjnefaldende grafiske print og andre detaljer som lommer eller krave. Denne sæson er inspireret af netop de A-formede eller ikke-taljerede kjoler med både grafisk print, lommer og kraver i minimalistisk eller oversized version og 1960’er inspireret grafisk print i alt sin enkelthed! Hold øje med mærker som Peter Jensen, Zara, Monki, Edith & Ella, French Connection og Topshop, som har mange 1960’er inspirerede elementer i denne sæson.

 

1970’erne og 1980´erne

1970’erne var også et årti med modemæssige forandringer og flere ikoniske elementer og stilarter.
Kjolelængden gik fra 1960’ernes lårkorte og A-formede kjoler til ankel-eller gulvlange maxiskørter og buksedragter, som før var anset som en praktisk og beskyttende beklædningsgenstand, blev for alvor en del af modebilledet sammen med plateausko, som var alle steder, og flere forskellige stilarter såsom diskomoden og punk kom til verden! Denne sæsons 1970’er inspirationen er centreret om årtiets punkmode. 1970’ernes punkmode blev skabt af Malcolm McLaren og mode-skaberen Vivienne Westwood, som efterfølgende har gjort punk til hendes signatur. Det startede med ekstremt bondagetøj, der blev solgt i butikken SEX på King’s Road, og som parret senere omdøbte seditionaries. Det generelle look var kombineret med traditionelle elementer fra bondagetøjet såsom læder, nitter og spænder. Key items var motorcykeljakken, t-shirts, tern, smalle bukser, veste og skjorter, som ofte blev revet i stykker og derefter sat sammen igen med sikkerhedsnåle.

 

1990’erne

1990’erne var et årti med mange modeimpulser og tendenser. Plateauskoene kom tilbage i mode-billedet bl.a. i form af Buffalo støvlen. Grunge og furteristic var blandt de dominerende stilarter, og denim i alle afskygninger (jeans, jakker og oversized skjorter) samt mavekorte toppe i forskellige udgaver var blandt årtiets key items. Stil-inspirationen kom bl.a. fra kultserien Beverly Hills 90210, hvor karaktererne ofte var iført denim og fra popgruppen Spices Girls, som elskede Buffalo støvlerne og de mavekorte toppe.

 

Hele beretningen om moden gennem tiderne kan man læse her:

http://aniston.dk/tendens-2013-modeinspiration-fra-det-forrige-aarhundrede.121802.html

Billede: GoToVan