2326794614_71703dd16f_b_H-and-M

De fleste af os er selvfølgelig vilde med mode, men vi skal også huske at tænke på miljøet. Mange af os køber  alt for meget tøj gennem tiden. Meget af tøjet bliver aldrig brugt eller kun brugt få gange. Det samme gælder for sko. Dette er spild af resurser. Spild af penge og dårligt for naturen. Du kan altså få en bedre økonomi ved at handle prisbevidst og stadigt moderigtigt, men du skal begrænse indkøbene til de ting, som du realistisk set kommer til at benytte. Læs flere gode råd om dette fra tøjgiganten Hennes & Mauritz, der selv har udgivet en artikel med råd om dette..

H&M vil lære dig at vaske rigtigt

Drop den dårlige samvittighed over at købe nyt tøj, men køb kun det, som du kommer til at bruge igen og igen – og behandl det rigtigt. Sådan er budskabet fra H&M. Bæredygtig mode, er det ikke bare ikke at købe ret meget og så ellers glæde sig over sin lysende glorie (nu hvor man har lapper på ærmerne)? Næh, ikke nødvendigvis, mener H&M, der 10. april lancerer to nye Concious kollektioner, lavet af bæredygtige materialer, som man kan købe uden at få dårlig samvittighed.

»Der behøver ikke at være et dilemma mellem bæredygtighed og mode, for mode handler ikke kun at at få noget nyt, men meget mere om at have en personlig stil. Det vigtigste bliver at opbygge en basisgarderobe, der holder og fungerer i mange år. Moden nu er betydeligt mere langsigtet designmæssigt end i 1950-1990, og hvor en stil kunne blive totalt umoderne fra en sæson til en anden,« siger Catharina Midby, Head of Fashion & Sustainability Communication i H&M.

Nye vaskeanvisninger

I de kommende kollektioner glæder hun sig særligt til en rosa og orange mønstret tunika, lavet af genanvendt polyester. »Jeg er så stolt af de fine polyesterstoffer, som virkelig er blevet udviklet til at være et eksklusivt materiale. Polyester er meget anderledes end for bare fem år siden.« Men den hellige grav og den gode samvittighed er ikke velforvaret, bare man køber en kjole lavet af gamle vandflasker. En stor del af miljøbelastningen ved tøj kommer fra vask, tørring, rens og strygning.

Derfor er en af årets nyheder i H&M Concious kollektion også nye vaskeanvisninger, der giver gode råd om, hvordan man vedligeholder sit tøj så miljøvenligt som muligt, fortæller Catharina Midby. »I H&M har vi kontakt med mange mennesker i hele verden. Vi vil gerne bidrage til at mindske klimapåvirkninger fra tøjet laves til det kasseres, og vi fandt ud af, at vaskerådssedlen var vores bedste mulighed for at nå vores kunder. Det nye symbol clevercare.info findes derfor nu i en opdateret version, og vi har samarbejdet med bl.a. Stella McCartney om kommunikation.«

Kampagnen har masser af gode råd

Kampagnen giver råd om f.eks. at lade sit tøj tørre i badeværelset, hvor damp ofte vil glatte rynker, og ikke at vaske for varmt eller for ofte. Når man ikke længere vil bruge sit tøj, kan man aflevere det til genbrug i sin lokale H&M. Men ikke for tit, for som Catharina Midby siger: »Aldrig: Køb og smid væk.«

Hele reportagens enkeltheder kan man læse her på dette link:

http://www.b.dk/mode/hm-vil-laere-dig-at-vaske-rigtigt

Hvis du har flere gode råd om mode og miljø og om hvordan man kan få en bedre miljø rigtig modestil så skriv gerne ind.

Billede: tnarik