Lige siden mennesket gik fra at sove på lejer af fx halm på jorden til at ligge i egentlige senge, har sengen udviklet sig op gennem historien. Sociale og familiemæssige faktorer har givetvis spillet ind, men også lokal tradition og praktiske forhold såsom tilgængelighed af materialer har haft indflydelse.

Moden har naturligvis også skiftet mange gange i tidens løb. Fra de første halmpostrede madrasser via 1500-tallets franske himmelseng, 1970’ernes skibsbriks og midtfirsernes (stadig populære) nyskabende boksmadras, er vi i dag ankommet til et mere broget landskab end nogensinde før.

Tænk over, at mennesket faktisk tilbringer tæt på 1/3 af sit liv i sengen. Så er det altså ikke bare lige meget, hvilke senge vi vælger. Overvej også følgende scenarier, der garanteret er velkendte for de fleste: En gyserfilm med dynen op over næsen inden man – forhåbentlig – går til ro. En lækker brunch på sengen lørdag morgen, inden der skal køres på genbrugspladsen og i storcenteret. Eller hvad med bare at blive liggende hele formiddagen med en tablet eller smartphone oven på dynen og knevre med vennerne på de sociale medier?

Man behøver vel ikke være sociolog for at udstede et kvalificeret gæt på, at vi i dag faktisk bruger mere tid i vores senge, end man gjorde for bare 20 eller 30 år siden. Måske netop derfor er interessen for senge og soveværelsesindretning så stor i disse år. Ret beset er der jo tale om et møbel og et rum, som man ikke ser, når man bruger det til dets primære formål, og resten af tiden kommer man der kun sjældent og kortvarigt, f.eks. for at skifte tøj.

Årsagerne til denne fornyede opmærksomhed ville den føromtalte sociolog nok kunne afdække, men det ligger naturligvis uden for denne artikels rammer. Den kortfattede gennemgang, kan imidlertid passende rundes af med en opfordring til at være omhyggelig i forbindelse med indretning af sovemiljø – især valg af ny seng. Man skal ikke shoppe senge på nettet særlig længe før man indser, at udvalget er ganske varieret for tiden. Det kan godt komme til at tage lidt tid at nå frem til en beslutning, men det er bare at kaste sig ud i det.