De fleste personer i Danmark har ét eller flere par jeans, og i mere end 100 år har jeans gået sin sejrsgang overalt i verden, siden amerikaneren Levi Strauss opfandt cowboybukserne af denim stof, som vi i dag kalder for jeans. Levi jeans er i øvrigt stadig et af de mest kendte mærker indenfor jeans, men der er opstået meget konkurrence mellem firmaerne og mærkerne, idet der er tale om mange milliarder i omsætning hvert år. Derfor kan man nu købe jeans i flere typer stof, flere størrelser, faconer og snit, således de har forskellige pasformer, elasticitet mm. Design og mode er meget afgørende for gennemslagskraften, når man skal markedsføre nye jeans, men det vigtigste er naturligvis, at man føler sig godt tilpas i dem, så de sidder godt på dig. Men hvordan vælger man så et passende par jeans, når man nu vil være smart i tøjet?

Vælg den rette type jeans

Jeans kan normalt købes i følgende pasforme:

  • Højtaljede Jeans/ High Rise Jeans
  • Almindelig Taljerede Jeans/ Regular Rise Jeans
  • Lavtaljede Jeans / Low Rise Jeans
  • Straight Fit Jeans
  • Slim Fit Jeans
  • Tætsiddende jeans
  • Skinny Jeans
  • Boot Cut/Leg

Men du bør jo starte med at vælge en model og pasform, som bedst passer til netop din krop, og her er det vigtigt at kende sin talje. For eksempel vil jeans med en høj talje dække din navle, og de vil ofte give det indtryk, at din underkrop virker længere, end den er i virkeligheden, og derfor er denne type ideel til folk med korte ben. Desuden kan den høje talje skjule dine små deller, men du bør ikke vælge denne type, hvis du har en stor numse og brede hofter, da det vil se underligt ud, og disse vil nemlig blive fremhævet yderligere. Men hvis du altså har en lige form og gerne vil fremhæve dine hofter lidt, så er højtaljede jeans dit rette valg. Almindelig taljerede jeans er de mest udbredte, og de passer til de fleste personer. Normalt bør du derfor vælge disse, så du er på den sikre side. Man anvender lavtaljede jeans, når taljen sidder et godt stykke under navlen. Derfor skal man ikke anvende disse, hvis man i forvejen har korte ben, men de passer fint til folk med en lang overkrop. Hvis man døjer med lidt overvægt, så bør man ikke vælge denne type jeans, da de ofte afslører for meget, især når man bukker sig fremover. Så kan man købe straight fit jeans, som har en facon og snit, sådan at benene synes lige fra knæ til benåbning, mens vidden i benåbningen er normalt en lille smule videre end ved knæerne. Denne pasform er perfekt til dem med en firkantet kropsform og for mindre kvinder, men til gengæld dur den ikke til dem med triangulære kropsforme, som er dem med brede skuldre, da denne kropsform kræver mere form i buksebenene, for at udligne skulderbredden. Slim fit jeans giver ofte en tætsiddende pasform, da den følger benenes naturlige form, og den synes smallere i bunden af benene. Man kan også få denne type som superslim, hvor den er smal omkring knæene. De tætsiddende jeans er gode til folk med timeglas- og firkantformede kropsforme, da den giver mere form til de firkantede og fremhæver formen til de timeglasformede. Til gengæld dur pasformen er ikke så god til pære- eller æbleformede kropsforme, da lår, mave og hofter vil virke større uden vidde i buksebenene. Skinny Jeans er den mest ekstreme smalle type, som er stram og tætsiddende overalt. Denne pasform er også god til timeglas- og firkantformede kropsforme, da den giver mere form til de firkantede og fremhæver formen til de timeglasformede. Boot Cut jeans er ekstra vidde i benåbningen, så de passer fint til dem med pære-, æble-, triangulære-, timeglas- og firkantformede kropsforme.

Hvor finder man et stort udvalg af jeans?

De fleste tøjforretninger har ofte enkelte mærker, som de satser på, mens de helt store udvalg med mange mærker finder man hos de største online webbutikker, som ofte har et stort udvalg af mange forskellige modeller så find inspiration eksempelvis hos Stylepit, som har alle de mest kendte typer jeans til konkurrencedygtige priser.